No Widgets found in the Sidebar

Nemzetközi projektek

Dél –lengyelországi kalandozások

  2019. febr  .04 – 08.

Emlékezetes időpont marad annak a 30 diáknak és 3 kísérő pedagógusnak, akik részt vettek a Waclaw Felczak alapítvány  által kiírt utaztatási pályázatán. A program egyik alapfeltétele volt, hogy olyan helyekre kell eljutni, melyeknek a történelemben magyar vonatkozásai is voltak.

Iskolánk, a BGSZC Csete Balázs Szakgimnáziumának vezetősége pozitívan állt a kezdeményezés mögé, támogatásáról biztosította a szervezőket.

A többhavi munka eredményeként minden a helyére került és a tanulók felkészítése és tájékoztatása után 2019. február 04-én reggel  07.00 órakor elindulhatott a busz Lengyelország irányába.

Egy rövid pihenő alkalmával  megismerkedhettünk  Zakopane sétálóutcájával,majd utunk Krakkó  felé vezetett. Az 1. és 2. napokon megnéztük a város nevezetességeit, elsődleges uticélunk a  királyi palota volt, a krakkói Wawel része , a középkori Lengyelország uralkodóinak székhelye  1038-tól 1596-ig, de megnéztük többek közt Balassi Bálint lakhelyét a „Kos”-os házban, az egykori magyar diákok lakhelyét is, valamint egy nyomdát ahol az első magyar bibliai sajtóterméket  nyomtatták!

A wieliczkai sóbánya – mely az elsők közt került fel az UNESCO Világörökségi listájára – a program 3. napján került meglátogatásra. Az életre szóló élményt a 22 kamra megtekintése adta, amelyek története többnyire lengyel történelmi személyekhez kapcsolódik. Külön érdekesség, hogy a sóbánya összes szobrát, domborművét, alkotását bányász faragta .

Tarnów is azok közé a lengyel városok közé tartozik, amelyek sok szállal kötődnek hazánkhoz. Délután ide látogattunk el. A legszorosabb kapocs kétséget kizáróan Bem apó, a legendás tábornok, aki mindkét nép szabadságharcából tevékenyen kivette részét.

Az utolsó előtti napi programra már Magyarországon, az indulás előtt is nagy hangsúlyt fektettünk. Rövid előadást tartottunk a helyszínekről és kértük a tanulókat, hogy a világhálón is nézzék meg  ráhangolódás céljából Auschwitz képeit. Az élményt mindenki másképp élte meg, de még a visszaúton is látható és érezhető volt a látottak hatása.

A délután folyamán még egy rövid ajándékvásárlási programot szerveztünk, majd elkezdődött a készülődés a másnapi hazautazásra. 2019. február 08-án a kora esti órákban ismét találkozhattak szüleikkel és testvéreikkel tanulóink. Szerencsésen, élményekben, ismeretekben gazdagon térhettünk haza, de már a visszafelé vezető úton és az iskolában is elhangzott a kérdés:

– Mikor jövünk legközelebb? Nagyon jó volt!!!

Tanulóink és a kísérő pedagógusok nevében is bizakodva mondhatjuk remélhetőleg, hogy nemsokára!Köszönjük az Alapítványnak a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen  programon!

                                    Bakosné Pásztor Gabriella tanárnő

 

ELVÁLASZTÓ

Nemzetközi projekt

Iskolánk részt vett a  Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapı́tvány nemzetközi projektjén.

A projekt címe „A szabadsághoz vezető  út”. A cél az volt, hogy a diákok egy közvélemény kutatás segítségével felmérjék, hogy „Milyen hatással van a történelem a lengyelek megítélésére a magyarok megkérdezett generációja esetén?”